Over Wiene-Zeldam

Over Wiene-Zeldam

Ontstaan & geschiedenis

Wiene en Zeldam zijn buurtschappen in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Hof van Twente. Tot aan het jaar 1811 maakten zij deel uit van het richterambt Delden. 

Zeldam maakt onder de naam Cotwick / Kotwijk oorspronkelijk deel uit van de buurschap Wedehoen (het latere Wiene) en vormde daarmee één marke.
De latere naam Zeldam ontleent de buurtschap aan het destijds ‘hofhorige erf’ Seldam.

In 1811 ging de buurtschap over naar gemeente Delden, per 1-7-1818 werd het gemeente Ambt-Delden en in 2001 ontstond er een grotere fusiegemeente genaamd, Hof van Twente.

Over Wiene-Zeldam

WEL OF GEEN PLAATSNAAM?

Wiene en Zeldam hebben geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen liggen zij ‘in’ de postale plaatsnaam Ambt-Delden (samen met de andere Ambt-Deldense buurtschappen: Azelo, Deldenerbroek en Deldeneresch).

Het paradoxale is dat Ambt Delden de formele ‘woonplaats’ is, terwijl dat in de praktijk nergens ligt (het was t/m 2000 alleen een gemeentenaam), en slechts de aanduiding is voor de optelsom van de genoemde 5 buurtschappen.

Wiene en Zeldam hebben sinds 2010 weer, net als vroeger onder de gemeente Ambt Delden, officiële plaatsnaamborden.

Over Wiene-Zeldam

DE LIGGING

De buurtschappen Wiene en Zeldam liggen tussen Goor en Delden.

Zeldam ligt ten noorden van de weg Goor-Delden (N347) en Wiene ten zuiden daarvan.

Over Wiene-Zeldam

statistische gegevens

In 1840 had Wiene 67 huizen met 431 inwoners en Zeldam 68 huizen met 480 inwoners.

In 1995 is 122 hectare met 24 huizen en 67 inwoners middels grenscorrectie overgegaan van de gemeente Ambt Delden naar de gemeente Goor. Dit betrof een W strook van de buurtschap Zeldam.

Over Wiene-Zeldam

bezienswaardigheden

Wiene heeft 8 rijksmonumenten, namelijk: de Sluiskolk, inclusief het gemaalcomplex, de bijbehorende bruggen en 2 dienstwoningen uit 1930 – 1936, 2 jachtpalen uit 1878 op de kruising Ulkenweg – Dorreweg en de historische boerderij Heerbaard uit 1829.

Zeldam heeft 4 rijksmonumenten, een viertal historische boerderijen. Daarnaast is in 2005 door inwoners van de buurtschap en lokale bedrijven de Mariakapel “Moeder voor ons allen” gerealiseerd.

In 2009 heeft een aantal inwoners van Wiene-Zeldam naambordjes van hun boerderij laten maken en geplaatst. een goed voorbeeld van hoe je met bescheiden middelen je buurtschap aantrekkelijker kunt maken, ook voor toeristen.is 

Over Wiene-Zeldam

natuur & recreatie

De Kuierroute Wiene-Zeldam is een voorbeeld van hoe samenwerking kan leiden tot iets moois. In dit geval hebben een aantal actieve mensen uit beide buurtschappen gezamenlijk het initiatief genomen voor de ontwikkeling van één cultuurhistorisch visitekaartje: de Kuierroute Wiene-Zeldam. 

Deze kuierroute bestaat uit een wandeling door Wiene en een over het Zeldam, die met elkaar in verbinding staan zodat er één route ontstaat. Ondanks alle veranderingen in het landschap door de eeuwen heen zijn zowel in Wiene als Zeldam nog diverse verrassende herinneringen aan het verleden bewaard gebleven. Op de kuierroute Wiene-Zeldam zijn diverse bankjes en picknickplaatsen waar u kunt pauzeren en genieten van het landschap om u heen. Daarnaast ligt er aan de route een gezellig boerderijterras en Pannenkoekerie “De Markenrichter” om de inwendige mens te versterken.

ONDERNEMERS IN WIENE-ZELDAM